Защо не изпитваме самоуважение?

OanaSt1. Какво представлява самоуважението?

Самоуважението представлява този вид уважение което се поражда тогава когато си в контакт със своята идентичност и с резултатите които можеш да покажеш.

Представлява  оценяването което се появява тогава когато се вгледаш в себе си, в своята цялост, разпознаеш се и  се потвърдиш. То би трябвало да бъде един нормален резултат на нашия растеж, но за съжаление този резултат е повлиян от отношенията с нашите родители и от ситуациите които се появяват по време на живота и по-специално през неговата първа част.

 2.Кога и как се формира, поддържа в детството и след това в зрелия живот?

Формира се чрез взаимоотношенията ни с родителите, като майката и бащата играят всеки своята роля. Майката би трябвало да ни види и да ни приеме, като по този начин ние получаваме безусловна любов и откриваме кои сме всъщност. Бащата би трябвало да ни направлява в живота, да ни даде сила, виждайки нашия потенциал и ограничения, да ни подкрепя при усилието да извлечем най-доброто от нас. Казвам „би трябвало“ тъй като в много редки случаи получаваме всички тези неща изцяло от нашите родители и по специфичния начин който да е добър за нас.

 3.Кое засилва самоуважението?

Осъзнавайки начина по който не се уважаваме и действайки към прочистване на постъпките които поддържат самоуважението на ниско ниво.

4. Защо не изпитваме самоуважение?

По принцип причините са емоционални и те са тези които правят самочувствието ни беззъбо. Емоционалните рани или травми са склонни да ни дадат по-слабо възприятие за нас самите, което  възпира появата на самоуважение. Освен това, отсъствието на потвърждаване на нашата уникалност от страна на родители, учители, ментори в ключовите моменти от нашето лично развитие.

5. Кой не изпитва самоуважение?

Наранените, чувствителни хора и тези които никога не са стигали докрай в каквото и да е било в техния живот и така не са успявали създадат нещо със собствените си ръце.

6. Как можем да си го възстановим?

Мисля, че в по-деликатните случаи, тогава когато нашите рани са дълбоки, можем да възстановим самочувствието си като се позовем на специалист, който да ни помогне да научим отново какво представлява самоуважението. Когато не получаваме уважение, израствайки или по-късно в нашите интимни връзки и сами сме позволили това да се случи поради дадена конюнктура или страх, дори не знаем какво всъщност е самоуважението. В тези ситуации един специалист може да ни помогне да изградим отново подходяща основа за уважение, опознавайки себе си, кои сме ние, какво е валидно за нас, кое не е , разграничавайки нещата в нашия живот и отношения, за да се осъществи или за да започнем да се съобразяваме с другите. Всички тези неща изграждат подходяща основа за изживяване на живота ни със самоуважение.

7.За какво ни помага?

Самоуважението ни дава яснота, сила и прави живота лесен. Един от основните елементи, които помагат много на човека когато му е нужна помощ, например при вземането на решения в неговия живот, радикални решения които след това оказват влияние за дълги години напред. Дава ти безкомпромисност, достойнство, прозрачност и сила.

 8.Каква е разликата между самоуважението и представата за собственото аз?

Самоуважението се отнася до отношенията с тебе самия, твоите вътрешни стойности, връзката със твоята същност и с това кой си ти за себе си.  Представата за собственото аз е възприятие което произтича от уважението което имаш към себе си. Понякога тази представа е с нарушен баланс, в моментите в които искаме да се покажем като някой и това което смятаме за себе си е много по-различно и много по-ниско от това което искаме да покажем. Този дисбаланс е явен, колкото и да се опитваме да прикрием това.

 9.Съществува ли връзка между самоуважението, представата за собственото аз и женствеността?

Ако под женственост разбираме състоянието, вибрацията която една жена излъчва тогава когато е балансирана със самата себе си и спокойна в своята кожа, тогава женствеността у всяка жена излиза наяве, жената има силно самоуважение и се намира в равновесие с представата за собственото аз.

10. Как откриваме и запазваме женствеността си?

Откриваме я тогава, когато си позволяваме да бъдем чисто и просто ние, когато се отказваме да носим усмирителна риза и от изисквания, поставени от други или от нас самите, от стандарти за красота и създаваме у нас куража да бъдем спокойни в собствената си кожа. Първата стъпка към женствеността е успокоението. Втората – да се научим да се вглеждаме в себе си, с любов, грижа, внимание и радост. Женствеността на една жена нараства когато на нея се гледа с възхищение и намалява когато тя е критикувана. Всяка жена носи в себе си красивото и женственото и само от не зависи да защитава и да подчертава това.

11. Какво подкопава женствеността?

Невниманието, критиката, липсата на грижа за тялото, емоциите и отсъствието на храна за душата.

12. Какви са последствията от факта, че не винаги осъзнаваме нашата женственост?

Нямаме блясък. Не сме самовлюбени и не се уважаваме. После връзките ни и всичко което ни се случва и което ни разочарова или ни натъжава са всъщност ефект от тази липса на обич и уважение.

 13.Защо държим да се слеем с масата и ни е страх да бъдем уникални и автентични?

Защото сме били обусловени и научени, че сами сме по-уязвими и беззащитни и това, че да принадлежиш на една маса е по-безопасно.

Да си уникална и автентична предполага да останеш сама и да живееш опасно. И никой не споделя публично нито чудесния живот който се появява когато си уникална и автентична, дори когато не си сама. При липса на примери хората остават като затворени в кутии на поведение, които са добре подредени и ограничени. Това им предлага комфорт, но не и истински живот.

14. Защо си слагаме маски и защо ни е страх да показваме емоциите си?

Носим маска поради нуждата да принадлежим към дадено семейство, общество или екип от който сме част. Това е фундаментална нужда за всяко човешко създание и неизпълнението и е изживявано атака върху правото на живот. Това е толкова силен страх, че предпочитаме да се приспособим вместо на не принадлежим. И тогава се учим да играем роли за да удовлетворим другите и по този начин да принадлежим. Емоциите които носим у себе си, се опитваме да задушим, тъй като те се бунтуват и нарушават комфорта ни. Те ни водят до потенциални конфликти а от тук до прекъсване на връзките с близките ни хора.

15. Защо искаме да бъдем равни на мъжете и се намираме в постоянно съревнование с тях?

Да желаем като жени да бъдем равни в наше право и смятам че не това не е проблем по същество и също така смятам, че вече сме равни и няма какво повече да се прави по това отношение. Да желаем да бъдем ценени професионално и да ни третират безпристрастно и без разграничаване, е основен проблем  и произхожда от една игра на власт имане, която първоначално мълчаливо сме приемали и която по-късно сме трансформирали в съревнование. Ние, жените разбираме тази игра на власт чрез конкуренция с мъжете, превръщайки самите нас в „мъжки“ жени и показвайки им, че сме равни с тях. Ако бихме могли да разберем, че такова равенство съществува и не е нужно да се борим, бихме имали шанса да се почувстваме реализирани , достигайки до същите резултати по пътя на женствеността и показвайки наяве това равенство.

16. Не би ли трябвало да се радваме на женствеността си и да приемем по най-добър начин различията между мъже и жени? Защо това е борба за надмощие? Не губим ли по този начин от женствеността ни и от увереността в нас?

За да се радваме на женствеността, би трябвало да спечелим отново куража да бъдем просто жени и да бъдем женствени, а след това да възстановим и креативноста си, да се научим отново да правим нещата по нашия начин, самоуважавайки се. Така ще покажем на себе си, че можем да бъдем любящи  и силни, красиви и умни а останалото ще се нареди хармонично, като ефект от това което сме ние. Така борбата за надмощие ще загуби смисъл и ще можем да възстановим равновесието и хармонията които липсват толкова много около нас.

Смятам, че тази сила се намира в нашите ръце и от нас зависи как ще изглеждат нещата от сега нататък.
Интервю InterviuOana_blogMamicaUrbana_Perceptiafemeilordespreeleinsele