Къде се крие тайната на равновесието между женското и мъжко начало у нас?

IMG_98734Кога се превърнах в жена

Разговор/интервю относно посвещение в тайните на женствеността с Оана Стоянович

1. Как започна този път на себеоткриване? Кое те накара да извървиш този път?

По пътя на откриване на моята женственост тръгнах в денят в който си дадох сметка, че очаквам да се появи мъж, който да дойде и да ме накара да се почувствам жена и реализирах, че нито един мъж де може да постигне това мое комплексно намерение.

По късно разбрах, че тайната една девойка да стане жена е възможно само сред много други жени.

2. Как се променя нашето възприятие за живота и как се отнасяме до неща и хора, в момента в който осъзнаем, че сме жени?

Когато осъзнаем жената у себе си, всичко придобива ясна форма, а от тук и сила. Така започва урокът по любов за нас жените. Така научаваме за нещата които създаваме или в които инвестираме, било то деца, интимни връзки, или драги за на проекти, че всички те имат нужда от обич, храна и нашата ангажираност, но също така и от непоколебимост, функционално разграничаване на нуждите и на ресурсите и даже силното изискване относно всичко което желаем. Този капацитет не се ражда с нас, а се проявява само когато приемем себе си и получим форма.

3. Кой предишен опит ти е дал знак, че си на прав път?

Тогава когато достигайки до тези места на свещена женственост, било то физически или не,  почувствах че мога да дишам свободно, че мога се отпусна в собствената си кожа. Тогава започна лечението, а след това дойде и свободата. Тогава усетих, че дръзвайки, съм успяла.

Имайки достъп до това пространство, разбирах, че всички неща които искам в моя, ще се развият някак естествено  живот, ако аз се разбирам добре със себе си. Това стана даденост!

4. Кажи нещо за моделите които следваш и за твоите ментори. Какво са означавали те за теб в различните моменти, когато за влизали в твоя живот?

Менторите за бяха всичко. Бяха глътката въздух която дойде точно тогава когато я поисках и когато смятах, че не мога да продължа напред, независимо дали признавах това или не. Без тях не бих била това което съм днес. Не знам какво е да не поискаш помощ и да не се оставиш напътствана, тъй като аз желаех неща, различни от страх и срам да правиш неща за да постигнеш това което искаш.

Най-трудно беше да изровя дълбоките ориентири на женствеността. До тази осъзнатост на женствеността за която говоря и до нейните тайни, ми беше най-трудно да достигна. Първо защото тези тайни не бяха предлагани освен от уста на уста, в древността, в пространства които са отдавна заключени, над които се настанила удобно невежеството, гордостта, мързела и безделието, както и една жажда за тривиалност и второ, защото за да достигнеш до тях, трябваше да достигна и да практикувам високи духовни стойности, нещо което изисква дисциплина,  почтеност, ангажираност и постоянство.

5. Съпътстват ни много моменти на слабост и много страхове. По-лесно ли се справяме с тях, знаейки кои сме като жени?

Имаме толкова моменти на слабост и страх, че не можем да ги изброим. Искам да подчертая това, тъй като имаме тенденцията да говорим само в бяло и черно и в абсолютни стойности, а това създава спирачка в нашето развитие.  Човешката същност не е постоянна а колеблива.

Разбора се, че по този начин преминаваме по-лесно, по-бързо и по-просто през трудните моменти, когато познаваме добре себе си. Тези моменти не винаги са приятни и това не означава, че не страдаме, но знаем кои сме, знаем кое е добро за нас и какво трябва да направим, за да можем да вземем правилни решения. Във времето това създава благоприятен климат, който може да предложи на другите възможността да изберат и те този климат.

6. Къде се крие тайната на равновесието между женското и мъжко начало у нас? Трябва ли да има такова равновесие?

Жизнено важно е. Цялостни сме само когато са налице и двете. Да имаш само една ръка, когато си създаден да имаш две, никога не може да е достатъчно, най-вече защото зависи от теб да направиш нещо по въпроса. И тук се изразявам метафорично, тъй като дори физическия недъг може да бъде излекуван, когато достигнеш до същността си, която се изразява в енергия и не във форма.

7. Искаме да бъдем обичани, да открием „половинката си“, както се казва. Мисля, че намираме половинката си когато познаваме себе си изцяло, в нашата комплексност. Как можем да открием себе си? От къде да започнем?

Ти говореше веднъж в едно радио предаване, че би било добре да открием другата част от цялото, а не просто половинката.  Вярвам силно в това което каза тогава. Мисля че другия може да ни донесе взаимно допълване и може да ни предложи опита на едно партньорство, но това е възможно само когато сме научили да бъдем едно цяло и когато сме сами.

Как започва всичко ли? Поставяш си за цел? Как да продължиш ли? Осъзнавайки точно това което казах току що и приемайки, че така стоят нещата.

Много хора прекарват голяма част от времето си, опитвайки без резултат да докажат, че нещата не са такива каквито в същност са. Губят много енергия и докато губят доброта, вяра, чистота, невинност и радост – все неща без които не можеш нищо да създадеш. Пътя към теб самата е лесен, никой не те познава по-добре от теб самата. За да тръгнеш натам, ти трябва кураж, да правиш крачки в тъмнината на твоята същност, без страх от това да бъдеш изядена и да разбереш, че „новото“ е едно креативно пространство от което не трябва да се страхуваш.

Останалото идва от само себе си, душата ти ще те направлява, но за да разговаряш с нея, ти трябва кураж.

 8. През нашия жизнен път преминаваме през моменти в които имаме да взимаме важни решения, а ни липсва кураж да го направим. Трудно е да гледаш себе си и да се изправяш пред реалността. Какъв съвет би дала на жените които са достигнали до кръстопът?

Да разберат, че ако са стигнали до кръстопът, е дошъл момента в който трябва да вземат решения. Да разберат, че ако избягват този момент, това може да ги „повреди“ а „поправката“ струва скъпо, изисква време, така че е по-добре да се предадат и да излязат срещу неизбежното.

И ако трябва да вземат решение, да вземат това което е най-добро за тях в онзи момент, такова че когато са на 90 години на смъртния одър, да не съжаляват. Обещавам им, че ще бъде добре, дори когато ти се струва, че си взел решение и си рискувал всичко,  все още не виждаш светлина в края на тунела.

 9. Имаме много липси, жадуваме за много неща: любов, интимност, равновесие, радост. Има ли връзка между женствеността и изобилието?

 Директна, категорична и недвусмислена. Когато една жена си позволява да обича и с женственост и със сила в един и същ момент, в нея започва алхимичен процес, който я разкрасява и който достига до всичко което я заобикаля и реконфигурира всичко към вибрация на любов и хармония. Изобилието е естествено следствие.

10. Как се чувстваш когато осъзнаеш своята женственост?

Неописуемо.