Може ли един подходящ партньор да ни накара да разцъфтим и да бъдем по-женствени, или това зависи само от нас?

#Oana1.Как може да бъде определена женствеността?

Женствеността за мен представлява разцъфтяваща жена, пълна с живот. Женствеността е нещо повече от това да бъдеш красива жена.  Това е състояние на съществуване, което оставяме да бъде видяно когато се чувстваме много добре в своята кожа или тогава когато сме влюбени. В повечето случаи не показваме женствеността си постоянно, а това е продиктувано от вътрешна или външна намеса която да я активира. Имам в предвид по специално женствеността която усещаме и ние, чийто отпечатък има осезаем ефект. Женствеността представлява същността на това което съм аз като жена, това което аз избирам да култивирам всеки ден в живота и това което дава определен смисъл.

2. Кои са мотивите които са довели до отслабване или дори загуба на женствеността?

Като цяло живеем в общество което е фокусирано върху постигане на успех, който се оприличава с пари, скъпи автомобили и къде точно можеш да афишираш себе си. Това са по-скоро мъжки атрибути и подобна социална тенденция поставя отпечатък върху стойността наречена женственост. Сега не е модно да бъдеш женствена, а да отговаряш на определени стандарти които се отнасят повече до това да изглеждаш като „гореща“ кукличка. Тази тенденция се усеща доста осезаемо от повечето жени, като отдалечаване от женствеността. Мотивите са на първо място социални, но смятам, че и ние сме отговорни за това. Като жени сме избрали да приемаме, че красотата опира само до голям бюст, тънка талия и изваяни бедра. Да бъдеш женствена, означава да се обличаш с известни маркови дрехи, да ходиш на фитнес и да бъдеш винаги нагласена.  Това са ориентирите, които са останали относно това да бъдеш жена.

3.Страх ли ни е от това да показваме женствеността си?

Да, страх ни е, тъй като женствеността не е стойност която да се цени. Женствеността е тясно свързана с изкуството, с изживяванията, с чувствителността, с мълчанието, със самоанализа. Но това са забравени стойности. Да ги пробудиш и изживееш, изисква повече кураж.

4.Живот изпълнен с трудности би ли се отразил върху женствеността? Бихме ли станали по този начин по мъжествени?

Живот изпълнен с болка създава рани, рани които имат нужда о защита. Това което наблюдаваме днес като мъжествено поведение, е начин жените да се защитават от болката и страданието през които са преминали или неприемането на тяхната чувствителност от страна на външната среда.  Това поведение не ни помага, защото, въпреки че на пръв поглед ни защитава от нараняване, реално ни отдалечава от собственото ни изцеление и от това да възвръщаме женствеността си единствения начин по който да живеем в истинска хармония и щастие. Изключително важно е да излекуваме раните от миналото и да се научим да бъдем чувствителни, но и силни в един и същ момент. Възможно е!

5.Кои са, накратко, най-ефикасните техники или методи да открием у себе си жената?

На първо място, по-важно от всяка една техника е да преоткрием ценностите според които можем да изживяваме женствеността си. Стойности като чувствителност, непосредствено изживяване, сила от истина и смелост, самоуважение, показване на красота без вина или показност, естественост, нежност, човечност. Когато ние жените възстановяваме у себе си ценностите, всичко около нас сякаш се подрежда. Аз смятам и чувствам, че дори и мъжете желая това. А този жест започва от нас.

Второто важно нещо е да отделим време за култивиране на нашата женственост, което на първо място означава усещане и чувствителност, а всичко което е свързано с тези неща е форма за култивиране на женствеността. Същността на женствеността се характеризира чрез креативност, органичност, флуидност. Всяка една дейност, извършвана с осъзнатост и присъственост и която обхваща горе посочените характеристики, може да бъде считана за женствена.

Лекция по женственост е и тогата когато се обкръжаваш от други жени, посветени и мъдри, или в същност това е метод чрез който достъпът до женственост може да бъде подобрен и да процъфтява.

6.Кои, смяташ, са причините за потискане на женствеността?

Суровата, агресивна, силова, критична и скована среда, студените и пълни с информации неща, са елементите които потискат женствеността. Същността на женствеността разцъфтява в защитено, топло и органично пространство, когато жената е ценена и обожавана и със сигурност обичана, за това което е тя, уважавана и почитана за това което прави.

7.Колко е важен моделът на нашата майка в изявяването на същността ни и разбирането на женствената същност?

Майката има съществено значение, тъй като става отправна точка до която ще  се отнасяме постоянно, дори ако смятаме, че напускайки родния дом, това не ни афектира. А най-важното е, че нашите майки не са били учени да разговарят с нас и да ни разказват за техния живот без цензура. Забелязал съм от работата си с много жени, че несъгласието за подобно споделяне ни афектира в най-голяма степен, защото не заем как да реагираме на нещата които се случват с нас. Как да се държим с мъжете, как да управляваме нашата сила, увереност, взаимоотношенията си с другите жени, с нашия собствен блясък. И тогата начинът по който нашата майка се е отнасяла към нещата или този по който ние сме я видели, в повечето случаи действа като ограничение. А когато се опитваме да прескочим това препятствие, без да имаме задълбочени ориентири, не знаем какво да създадем след това, което да ни представлява и да  изрази нашата истинска същност.

8. Как влияе разбирането на собствената ни женственост върху сексуалния ни живот?

Мисля, че едно без другото не може, ако искаме да имаме един добър сексуален живот. Едва тогава когато се намираш в контакт със женствеността си, разбираш се и се цениш като жена, самоуверена си и осъзнаваш своята красота и своите качества. Тогава сексуалният живот е начин на проява и автентично и силно споделяне с един мъж. А това не прави нищо друго освен да усили женствеността ти.

 9.Може ли един подходящ партньор да ни накара да разцъфтим и да бъдем по-женствени, или това зависи само от нас (възпитание, манталитет, опит)?

Разбира се, присъствието на един мъж, който знае как да ни уважава, цени и обича, ни кара да разцъфтим и да дадем всичко на което сме способни като жени. От друга страна нашата женственост не се ограничава само до присъствието на един мъж в нашия живот.  Имаме силата и възможностите да култивираме у себе си женствеността и да бъдем постоянно разцъфтяващи и от тази гледна точка да взаимодействаме с един мъж и да го привлечем в нашия живот.

10. Ясно е, без женственост губим идентичността си. Какво НЕ трябва да допускаме да ни влияе?

Не би трябвало да ни притеснява липсата на уважение от страна на един мъж, в даден момент, дори когато го обичаме прекалено много и нито критиките и злобата на другите жени, които нямайки достатъчно увереност у себе си, изграждат женствеността си върху погазването на нашата женственост. От друга страна, не трябва да оставяме страданието и това което ние разбираме като предателство и изневяра, да ни посърне и да ни затвори. Неприятни неща се случват на всеки в живота, но ако отговориш с добро и продължиш напред, печелиш най-вече себе си.  Отношение чрез състрадание и откритост отваря и добротата и каквото и да се случва, струва ми се важно, една жена да остане в контакт с женствеността си. Това ще и позволи да получава любов и в края на крайщата всичко това което желае, без да обръща внимание на отделен инцидент.

11.Приемането на женствеността има ли връзка с самоуважението?

Неразривно свързани са. Първата стъпка при осъзнаването на женствеността ни започва със самоуважението. Без това ясно разграничаване, което е следствие на самоуважението, няма как да култивираш женствеността си, тъй като същата е като рядко цвете, което има нужда от плодородна среда за да живее. Самоуважението е плодородната почва за цветето, изживяванията са водата и безусловната любов, пълна със съчувствие е слънцето.

12.Майчинството влияе ли върху женствеността?

Майчинството е един пилоните на женствеността. Без майчинство, което аз определям чрез създаване и любов, които се превъплъщават в едно дете или чрез други проекции – художествени, социални, предприемачески или духовни, не можем да говорим за женственост.

В случая с майчинството, да бъдеш майка и родилка, виждаме един парадоксален феномен. Понякога майчинството е ключ към женствеността и успокоението на жената в собствената си женственост и това чувстват повечето жени при второто раждане или тогава когато стават майки в зряла възраст. Друг път това е процес който изключва жената от нейната женственост, като това което и  остава е защитава и храни детето, нямайки повече пространство за изследване на други нотки на нейната женственост. При всяка жена е различно, но мисля, че тайната на парадокса е това да разбереш, че майчинството е фундаментален израз на женственост, но същата не опира само до майчинство. Всички останали изражения са също толкова важни, като те допринасят за това да се чувстваш добре и задоволена като жена.

csid.ro